Korisno je znati

 Vodene kozice su virusna zarazna bolest koja se širi kontaktom. Na koži se javlja osip (mjehurići ispunjeni tekućinom) koji pucaju i pretvaraju se u kraste. Bolest još karakteriziraju svrbež i povišena tjelesna temperatura. Mjehurići se najprije pojavljuju na trupu, a zatim se šire na ekstremitete, lice i vlasište. Osip se može pojaviti na sluznici usta, oka, spolnih ali i unutarnjih organa.
    U mjehurićima se nalazi bistra tekućina koja se nakon dva dana zamuti, nakon toga se mjehurić raspukne i na kraju se pretvori u krastu koja otpadne obično u roku dva tjedna od početka bolesti. Osoba koja ima ovu bolest može zaraziti druge u razdoblju od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojavljivanja mjehurića ili čak dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste. Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Kad se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze.

LIJEČENJE BOLESTI
   Bolest je lako prepoznati i bez laboratorijskih pretraga krvi. Vrlo je specifična i teško se može zamijeniti i s nekom drugom bolešću. Dijete je potrebno izolirati kod kuće jer je vrlo zarazno za drugu djecu. Oboljeli mora mirovati i piti dovoljno tekućine. Povišenu temperaturu treba smanjivati čepićima ili sirupima . Za snižavanje temperature preporuča se korištenje paracetamola jer lijekovi koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu, za vrijeme virusne bolesti, a naročito vodenih kozica, povezuju se s nastankom Reyovog sindroma (teško oštećenje jetre i moždane funkcije).
   Svrbež kože predstavlja problem pa se preporuča nekoliko načina kako ga ublažiti. Jedan od načina uključuje kupku u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana (kalijeva permanganata) da otopina bude blijedo ružičasta. Hipermangan se može nabaviti u ljekarni. Pripravci s lokalnim djelovanjem koji se mogu kupiti bez recepta u ljekarni, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol, također mogu pomoći. Nanose se u malim količinama na mjesta prekrivena mjehurićima. Nokte treba podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja, koje se mogu inficirati.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE
   Pojava komplikacija u dječjoj dobi jako je rijetka, za razliku od odraslih osoba s oštećenim imunološkim sustavom kod kojih su komplikacije česte. U dječjoj dobi najčešća je pojava sekundarnih bakterijskih infekcija mjehurića stafilokokom ili streptokokom uslijed češanja, naročito na licu,s posljedičnim ožiljnim promjenama na koži. Moguće komplikacije vodenih kozica su još upala pluća, upala srčanog mišića te akutna upala zglobova. Najrjeđa, ali i najopasnija komplikacija je postinfektivni encefalitis s vrlo lošom prognozom i visokim postotkom smrtnosti.
Pojava kozica u ranoj trudnoći predstavlja rizik od urođenih srčanih mana djeteta. U kasnijoj trudnoći, najrizičniji je zadnji mjesec prije poroda i razdoblje nakon poroda.

Built with HTML5 and CSS3
Copyright © 2014 Besoft